Gezond, samen en lekker

Gezonde voeding gaat niet alleen over wat er daadwerkelijk op het bord ligt, het gaat ook over opvoeding: kinderen echt geïnteresseerd maken voor gezond eten. Daarom eten en drinken we gezellig samen aan tafel. KinderRijk heeft samen met ouders en gezondheidswetenschappers van de VU het voedingsbeleid gemaakt. Het beleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum en de uitgangspunten weinig zout, vet en suiker.

Gevarieerde etenswaren

De nadruk in het voedingsbeleid ligt ook op variatie in het assortiment, en meer groenten en fruit. Met de jongste kinderen maar zeker ook bij de BSO-locaties is het een uitdaging om met de kinderen op zoek te gaan naar gezonde, leuke voeding: kennis en experimenteren. De leeftijd van de kinderen speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Omdat ze veel bewegen, hebben kinderen daarnaast ook beperkt suiker en vetten nodig. Tijdens de broodmaaltijd vind je op tafel daarom bijvoorbeeld volkorenbrood, verschillende soorten kaas, appelstroop, vlees en pindakaas. Daarnaast is er yoghurt, muesli, humus en vis. Elke dag wat nieuws om te proeven.

 

Warme lunch op het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf bieden we op drie wisselende dagen in de week een warme, biologische vegetarische lunch. Op de overige twee dagen wordt de broodmaaltijd aangeboden. Het grootste voordeel van de warme lunch is dat kinderen, doordat ze anderen zien eten, zelf ook sneller een hapje proeven. Zien eten, doet eten!
De warme maaltijd wordt altijd vers bereid met biologische ingrediënten van het seizoen. Hierdoor hebben kinderen hun portie vitamines en groentes al binnen, en kun je ’s avonds gerust nog een keertje groente aanbieden, maar een broodje is ook prima. Kijk hier voor een overzicht van veel gestelde vragen door ouders.

Gezonde tussendoortjes

Het drinken van water is uiteindelijk het beste. Het gaat erom dat kinderen leren water te drinken als ze dorst hebben. Als ze energie nodig hebben dan moeten ze dat uit eten halen en niet uit drinken. Ook thee en zuiveldrank staat op tafel. Tijdens de lunch bieden we ook standaard rauwkost aan, zoals komkommer, paprika en worteltjes. ‘s Middags is er, naast de cracker, ook yoghurt en fruit.

Voedingsmiddelen op verzoek van ouders

In overleg met ouders wil KinderRijk tegemoet komen aan wensen ten aanzien van voeding wat betreft geloofsovertuiging of dieet. Voorwaarde hiervoor is dat het in het groepsproces past en dat de handelingen voor de pedagogisch medewerkers in de praktijk uitvoerbaar zijn. Van de ouders verwacht KinderRijk dat zij deze voedingsmiddelen zelf kopen. Deze producten worden door KinderRijk niet vergoed. De ouder is verantwoordelijk voor de afspraken met de pedagogisch medewerkers.

Wanneer het gaat om het weglaten van bepaalde voeding, bijvoorbeeld kinderen die geen (varkens)vlees eten, wordt met de ouders overlegd hoe hierover met hun kind of de groep kan worden gepraat en hoe wordt omgegaan met mogelijke vragen, nieuwsgierigheid of jaloezie. Alleen bij ernstige allergieën met grote risico’s, zoals voor pinda’s, kan worden besloten een product helemaal niet aan te bieden op de groep. De locatiemanager is eindverantwoordelijk voor beslissingen over speciale voedingsafspraken.

Kom je een keer bij ons kijken?

  • Voorkeur vestiging

  • Privacy

    Je contactgegevens, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres, leggen wij vast om je aanvraag te kunnen registreren en contact met je te kunnen opnemen. Deze persoonsgegevens worden niet gedeeld met partijen buiten KinderRijk. Wij bewaren deze gegevens maximaal 1 jaar. Voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens verwijzen we je naar ons privacy beleid op kinderrijk.nl/privacy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.