Gezond, samen en lekker

Gezonde voeding gaat niet alleen over wat er daadwerkelijk op het bord ligt, het gaat ook over opvoeding: kinderen echt geïnteresseerd maken voor gezond eten. Daarom eten en drinken we gezellig samen aan tafel. Het voedingsbeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum en de uitgangspunten van een gevarieerd aanbod met dagelijks groente en fruit en een beperkt gebruik van verzadigd vet, suiker en zout.

Gezonde voeding

KinderRijk heeft gekozen voor een vegetarisch voedingsaanbod. Op dit moment zijn de warme maaltijden op de kinderdagverblijven (drie wisselende dagen per week) al vegetarisch. De keuze voor een volledig vegetarisch voedingsaanbod sluit hierbij aan. Een andere belangrijke reden voor deze keuze is duurzaamheid; een voedingspatroon met minder dierlijke producten is gunstig voor het milieu.

We bieden producten binnen de Schijf van Vijf aan, zoals knäckebröd, yoghurt, muesli, volkorenbrood, cottage cheese, pindakaas zonder zout en suiker en verschillende soorten groenten/rauwkost. Daarnaast bieden we als broodbeleg een paar producten aan die niet binnen de Schijf van Vijf vallen (zogenoemde dagkeuzes), zoals halvajam, appelstroop en vegetarische vleeswaren.

Bij het incidenteel aanbieden van extra’s, bijvoorbeeld bij feesten en bij (kook)activiteiten worden keuzes gemaakt die zoveel mogelijk aansluiten bij het voedingsbeleid, maar niet altijd volledig binnen de Schijf van Vijf vallen.

Het drinken van water is het beste. Het gaat erom dat kinderen leren water te drinken als ze dorst hebben. Als ze energie nodig hebben dan moeten ze dat uit eten halen en niet uit drinken. Ook thee en zuivel staat op tafel.

Gezonde gewoontevorming

Met het voedingsbeleid draagt KinderRijk bij aan gezonde gewoontevorming, waarbij niet alleen gezonde voeding centraal staat maar ook het samen eten, samen ontdekken en samen genieten. Ieder kind is anders. En net als karaktereigenschappen zijn plezier in eten en voorkeuren voor bepaalde smaken persoonsgebonden. KinderRijk wil een bijdrage leveren aan gezonde gewoontevorming.

De nadruk in het voedingsbeleid ligt op gezonde voeding en op het belang van de eetmomenten. De eetmomenten zijn sociale gebeurtenissen waarbij we op een gezellige manier de interactie met en tussen kinderen stimuleren en er aandacht is voor spelend leren en ontdekken.

Warme lunch op het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf bieden we op drie wisselende dagen in de week een warme, vegetarische lunch. Op de overige twee dagen wordt de broodmaaltijd aangeboden. Het grootste voordeel van de warme lunch is dat kinderen, doordat ze anderen zien eten, zelf ook sneller een hapje proeven. Zien eten, doet eten!
De warme maaltijd wordt altijd vers bereid met ingrediënten van het seizoen. Hierdoor hebben kinderen hun portie vitamines en groentes al binnen, en kun je ’s avonds gerust nog een keertje groente aanbieden, maar een broodje is ook prima.

Voedingsmiddelen op verzoek van ouders

In overleg met ouders wil KinderRijk tegemoet komen aan wensen ten aanzien van voeding wat betreft allergie of dieet. Voorwaarde is dat de vervangende voedingsmiddelen voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en dat de eventuele bereidingswijze voor de pedagogisch medewerkers in de praktijk uitvoerbaar is. Van de ouders verwacht KinderRijk dat zij deze voedingsmiddelen, die geen onderdeel zijn van het standaard voedingsaanbod, zelf kopen. Deze producten worden door KinderRijk niet vergoed. De locatiemanager is eindverantwoordelijk voor beslissingen over speciale voedingsafspraken.

Het standaard voedingsaanbod is hier na te lezen. 

Kom je een keer bij ons kijken?

  • Privacy

    Je contactgegevens, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres, leggen wij vast om je aanvraag te kunnen registreren en contact met je te kunnen opnemen. Deze persoonsgegevens worden niet gedeeld met partijen buiten KinderRijk. Wij bewaren deze gegevens maximaal 1 jaar. Voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens verwijzen we je naar ons privacy beleid op kinderrijk.nl/privacy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.