De eerste keer naar de peuteropvang

Als je kind voor het eerst naar de peuteropvang gaat is dat wennen voor zowel je peuter als voor jou! Het is daarom belangrijk een zogenaamde ‘wenperiode’ te doorlopen. Zo kunnen jullie de pedagogisch medewerkers van de groep leren kennen, afstemmen over je peuter en een basis leggen voor een goede relatie en een duurzame samenwerking.

Als het gaat om het wennen sluiten we zo veel mogelijk aan bij je peuter. Het ene kind voelt zich op dag één op z’n gemak en kan prima een halve dag blijven, terwijl het andere kind veel moeite heeft om te wennen aan de nieuwe gezichten en het verblijf in een groep en daarom meer tijd nodig heeft om te wennen. De pedagogisch medewerkers kijken goed wat voor je peuter het beste is tijdens de eerste dagen en overleggen hierover met jou.

Afspraken die je met de pedagogisch medewerkers over de kennismakingsfase maakt worden tijdens de intake vastgelegd, maar kunnen worden bijgesteld als deze fase anders verloopt dan voorzien. Ook bij de overstap naar een andere groep binnen de vestiging wordt goed gekeken hoe de kennismakingsfase bij de overstap naar de nieuwe groep zo goed mogelijk aansluit bij dit specifieke kind. De pedagogisch medewerker van de eigen groep begeleidt het kind bij de interne overstap.

Dagindeling

Als je ’s ochtends je kind brengt is er tijd voor een voor een kop koffie, thee en een gesprekje. Je vertelt de medewerker wat zij moet weten over je kind, bijvoorbeeld hoe het heeft geslapen, hoe hij of zij zich voelt etc. Dit noemen we de overdracht en die is zeer waardevol voor ons. Je kind heeft even de tijd om de overgang te maken naar de peutergroep. Het spelmateriaal staat klaar om je kind te inspireren en uit te dagen.

Als alle ouders vertrokken zijn, eten en drinken we gezamenlijk iets (fruit of crackers) en praten we met de kinderen in groepsverband. Dit moment stimuleert de interactie tussen de kinderen en met de medewerkers.

Vervolgens gaan we wat actiefs doen: je kind kiest uit ontwikkelingsgerichte activiteiten zoals knutselen, bouwen, puzzelen of spelen in de poppenhoek. Soms komt de dansjuf of maken we muziek. Elke dag is er ruimte om lekker te spelen, zowel binnen als buiten. Spelenderwijs leren is de ideale manier om je kind te laten ontplooien en te vormen, zowel persoonlijk als sociaal.

Rond het middaguur gaan de kinderen hun handen wassen en gaan we samen lunchen. Omdat je kind volop in de groei is, besteden we bewust aandacht aan het eten en drinken. Het is gezellig aan tafel: we zingen een liedje, je kind smeert zelf zijn of haar brood en kiest beleg uit. We zorgen voor gezond eten en drinken, gevarieerd en met weinig vet, suiker en zout.

Bij het ophalen van je kind vertellen onze medewerkers je hoe de ochtend is verlopen. Je kind toont trots zijn of haar zelfgemaakte kunstwerken en de medewerkers maken bovendien regelmatig foto’s van het proces, die je kunt zien via de ouderapp. Je krijgt een goed beeld van wat je kind heeft beleefd.

Kom je een keer bij ons kijken?

  • Privacy

    Je contactgegevens, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres, leggen wij vast om je aanvraag te kunnen registreren en contact met je te kunnen opnemen. Deze persoonsgegevens worden niet gedeeld met partijen buiten KinderRijk. Wij bewaren deze gegevens maximaal 1 jaar. Voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens verwijzen we je naar ons privacy beleid op kinderrijk.nl/privacy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.