Nieuws

Blog: Zie ginds komt de spanning weer aan…

Heb je wel eens van de term sinterklaasstress gehoord? Ik tot voor kort in ieder geval nog niet. En waar ik dacht dat de stress vooral invloed zou hebben op ouders, blijken vooral kinderen er last van te hebben. Kinderen en stress? Hoog tijd om hier eens meer over te weten te komen!

Volgens deze blog van Ouders van nu kan het sinterklaasfeest voor kinderen flink spannend zijn. Spanning is niet per se verkeerd,  maar als het leidt tot slecht slapen, hyperactief gedrag of bang zijn voor Sint en Piet, moeten we onszelf toch eens achter de oren krabben. Want wat blijkt nu? Wij als ouders en volwassenen in het algemeen spelen een grote rol in de sinterklaasstress en het verminderen ervan.

 

24/7 sinterklaas

Sinterklaas is tegenwoordig altijd en overal aanwezig. Van het sinterklaasjournaal, tot sinterklaas-apps, tot etalages, reclamefolders en televisie- en radiocommercials. We hebben als volwassenen lang niet door hoeveel kinderen hiervan meekrijgen. Vroeger hoorde je over sinterklaas via je ouders, familie of voorleesboeken, tegenwoordig blijven kinderen op hun eigen houtje op de hoogte van de Sint en Pieten via bijvoorbeeld verschillende apps en websites. Dit kan onbewust leiden tot meer stress die bij ouders niet bekend is. Wil je weten hoe je met deze situaties om kan gaan? Lees onze blog over mediaopvoeding.

Sinterklaas chanteert niet

Voor kinderen is sinterklaas sowieso spannend en dat hoort er bij. Maar waak ervoor dat je je kinderen niet bang maakt voor sinterklaas. We kennen hem allemaal wel, de uitspraak: “Als je nu niet lief bent, stopt sinterklaas niets in je schoen!”. Niet de meest kindvriendelijke manier om je kind rustig te krijgen en al helemaal niet bevorderlijk voor het beeld dat kinderen van Sint en Piet krijgen. Probeer het sinterklaasfeest feestelijk te houden en bedenk je: less is more en dat is voor kinderen vaak al spannend genoeg. 

Less is more!

Wil je als ouder voorkomen dat je kind(eren) het sinterklaasfeest té spannend vinden? Maak dan duidelijke afspraken met je kinderen en bedenk je: het is ook een keer goed. Onze opvoeddeskundige Marjo en haar collega’s pleiten voor doseren. Je hoeft niet elke dag je schoen te zetten, of elke dag Sint en Piet in het echt te zien. Wil je met je kind(eren) wel op bezoek bij Sint en Piet bedenk je dan dat dit erg spannend kan zijn. Kies daarom voor een kalme Sint en kalme Pieten, die pepernoten niet als een wilde in de lucht gooien maar aan de kinderen geven.

Houd de magie levend

Hoe je kind het sinterklaasfeest ook beleeft, zorg er als ouder voor dat het magisch blijft. Het is tenslotte een kinderfeest, dus draait het om de ervaring van de kinderen. En je zult zien dat er voor kinderen niet heel veel nodig is om de magie levend te houden.  Wil je kind niet bij de Sint op schoot of een handje geven? Geen probleem, laat ze van een afstandje toekijken. Wil je kind meer weten over Sinterklaas? Pak er een boek bij, zing een liedje of verzin zelf een leuk verhaal!

 

Job Schipper
Marketing en Communicatie