Nieuws

Speelgoed? Kinderen spelen het liefst met de verpakking!

Chrysanten en spinnenwebben, de herfst is in volle gang. De pepernoten liggen al weken in de schappen en de Pietendiscussie is al losgebarsten. En wat hoort nog meer bij deze tijd? Speelgoed gidsen van alle grote speelgoedconcerns die wekelijks met een luide plof op de deurmat vallen.

Felle kleuren
Wat een keus! De felle kleuren schreeuwen mij tegemoet. Zoals fout snoep de vullingen uit je kiezen doet springen, zo krijg ik de kriebels van dit aanbod. Wie kent niet het enorme Barbiehuis, zuurstokroze, dat na pakjesavond wat doelloos in de hoek blijft staan? Je dochter bouwt liever haar eigen poppenhuis van schoenendozen met toiletpapier en servetten.

Groot, kleurrijk en op batterijen
“De kinderen spelen het liefst met de verpakking” hoor ik de visite zeggen op verjaardagen van (kleine) kinderen. Mij overkwam het ook toen de kinderen klein waren; mijn schoonouders brachten graag speelgoed mee, liefst groot, kleurrijk en op batterijen. Toen wist ik nog niet dat ik dit 25 jaar later gesloten speelgoed zou noemen. De kinderen kregen autosturen, robots, geweren met lichtinstallaties en huilende sirenes. Later werden het spelcomputers, videofilms en Dvd’s.
Dit speelgoed werd altijd in dank aanvaard en er werd mee gespeeld, maar nooit voor lang en dus slibde de speelgoedhoek dicht. Met gesloten speelgoed kun je, over het algemeen, een ding doen en dat is niet erg fantasiebevorderend, noch uitdagend.

Open, uitdagend speelgoed
Wat kan ik dan het beste voor mijn kinderen in huis hebben? Tegenover gesloten speelgoed staat open speelgoed, dat is materiaal dat fantasieprikkelend is en meerdere functies heeft. Je kunt denken aan bouwblokken die ook als telefoon kunnen fungeren. Voor de allerkleinsten; rammelaars, bijtringen, stapelvormen, boerenzakdoeken, zachte boekjes, bad boekjes en tasjes. Er is nog veel meer; Duplo, poppen, poppenkleding, wiegje, verkleedkleding, klei en verf. Je kunt ook samen met je kinderen een knutselpakket samenstellen van kosteloos materiaal: resten wol, knijpers, ijsstokjes, schelpen, takjes en watten. Huishoudwinkels verkopen bekers in alle kleuren en bakjes, houten pollepels, sponsjes, en in kringloopwinkels kun je vaak fantastische houten armbanden, gordijnringen en mandjes vinden. Gebruik je fantasie.

Bij de pedagogisch medewerkers van je groep kun je ook vragen welk materiaal nu het best bij welke leeftijd past, en bij je kind. Niet ieder kind speelt met poppen of een keukentje. Maar wel alle kinderen kennen de fase dat ze deurtjes willen openen en dicht doen, daar is zo’n keuken dan weer reuze geschikt voor. Ook gooien ze graag, dat kan mooi met zachte ballen in een lege wasmand of met proppen papier. Willen ze klimmen? Leg dan wat oude bankkussens neer, kunnen ze mooi op oefenen.

Samen verzamelen
Herfst is overigens ook de tijd voor verzamelen. Bijna alle kinderen houden er van om bij en met elkaar te zoeken: kastanjes, eikels, grote bladeren, kleine bladeren etc. Zo leren ze spelenderwijs iets over de natuur, de verschillende vormen en over kleuren en verkleuren. De herfst leent zich ook bij uitstek voor gezellig knutselen thuis, gooi de kartonnen doos niet weg, laat je kind er mee spelen en je zult verrast zijn over zijn fantasie en vooral hoe lang hij of zij het volhoudt.

Ik wens je veel plezier.

Marjo Severijn
Locatiemanager KDV Binnengasthuisstraat