Nieuws

Blog: Opgroeien met natuur: een onmisbaar onderdeel van de opvoeding

‘En, wat is dit?’‘Paprika!’ ‘En dit?’ ‘Framboos!’ Stuk voor stuk houdt Inet, die de workshop ‘Natuur voor kinderen’ geeft, groente en fruit omhoog. Met veel enthousiasme roepen de kinderen de namen. Daarna maken ze ‘eetschilderijtjes’ die ze vervolgens lekker oppeuzelen. Als laatste onderdeel van de gezellige ochtend bij KinderRijk zaaien de kinderen tuinkers. Voorzichtig leggen ze de zaadjes op natte watjes in de eierdoos. Een paar nachtjes wachten en het oogsten kan beginnen!

De natuur leren kennen
Deze onschuldige handelingen zorgen ervoor dat kinderen zich bewust worden van de natuur. Zo leren ze dat planten, groente en fruit groeien en bloeien alvorens je ervan van kan genieten. Dat een wortel in de grond groeit en tomaatjes aan een plant. Samen moestuintjes aanleggen met de zintuigen op scherp.

Groen loont!
Kennismaken met de natuur in de vorm van buiten zijn en gezonde voeding is een onmisbaar onderdeel van de opvoeding. Opgroeien met natuur is meer dan alleen heel erg leuk. Bij kinderen die regelmatig in aanraking komen met groene gebieden in hun directe omgeving ligt het percentage overgewicht ongeveer 18% lager. Dit komt vooral doordat deze kinderen vaker en langer buitenspelen. Echter, het groeiende aantal kinderen met overgewicht dwingt ons ook stil te staan bij het belang van gezonde, natuurlijke voeding.

Wat is gezond?
Het is tegenwoordig lastig te bepalen wat nou precies gezond is en wat niet. Veel artikelen over gezonde voeding spreken elkaar tegen. De ene keer is brood ongezond vanwege de gluten, de andere keer weer gezond en onmisbaar voor de groei van je kind. Maar als we dan toch ergens vanuit moeten gaan, dan kiezen we voor de natuur.

Je kind aan de spinazie
Wat de natuur te bieden heeft wordt over het algemeen als gezond beschouwd. Aan een appel en groene groente valt toch weinig af te dingen. Maar hoe kríjg je je kind dan aan de spinazie? Een kind gezond leren eten kost tijd en aandacht. Net als het onderhouden van een moestuintje. Gezonde voeding gaat niet alleen over wat er daadwerkelijk op het bord ligt, het gaat ook over opvoeding: kinderen echt geïnteresseerd maken voor gezond eten.

5 tips om gezonde keuzes te stimuleren

• Geniet samen van de maaltijd.
De maaltijd is een moment van samen zijn, hiermee stimuleer je een gezonde relatie met voeding.

• Geef zelf het goede voorbeeld.
Zien eten doet eten. Zet bakjes rauwkost op tafel en pak daar ook zelf van.

• Betrek je kind
Het bereiden van de maaltijden en gezonde snacks kun je samen doen. Laat je kind bijvoorbeeld groente
en fruit snijden.

• Laat ze spelenderwijs kennis maken met gezonde voeding
Stel vragen als: Hoe en waar groeit deze groente?, Welke groenten ken jij?, Hoe ruikt deze groente?
Vertel je kind    ook over jouw favoriete groente. Maak er een spel van.

• Geef niet op
Het aanleren van smaken en texturen kan wel eventjes duren. Een baby heeft soms wel 15 keer proeven nodig
voordat het gewend is een nieuwe smaak.

Vegetarische maaltijden op de opvang
Om te onderstrepen dat KinderRijk natuurlijke voeding voor kinderen zo belangrijk vindt, bieden wij drie maal per week een warme, vegetarische maaltijd aan. De maaltijden zijn biologisch en elk seizoen is er een nieuw, gevarieerd menu. Met gepaste trots kunnen we stellen dat de kinderen op de opvang een flinke dosis vitaminen en mineralen binnenkrijgen. En die zijn gelukkig nog altijd gezond.

Workshop: Natuurvoorkinderen.nl, Inet Dunnewind
Warme, biologische maaltijden: Lekker&Vers

door: Roxanne Morrison