Nieuws

Blog: Huisdieren en gastkinderen, een gouden match

Als ik het huis in hartje Amstelveen binnenstap word ik spontaan begroet door Roos, een vriendelijke Engelse buldog. “Ze loopt een beetje mank vandaag”, vertelt haar eigenaar liefdevol. “Normaal is ze wat actiever hoor!”. Ik ben op bezoek bij Joke van Veen, gastouder van KinderRijk.

gastouder_met_hond3
Naast de hond zijn er vandaag ook twee gastkinderen, de jongens Olle en Mees van drie en twee jaar oud. Er komt straks ook nog een meisje bij, dan zijn ze voor de donderdag compleet. “De kinderen zijn gek op de hond, het zijn echt maatjes, vertelt Joke vrolijk. Olle is een beetje ziek vandaag maar zelfs nu zoekt hij Roos op om mee te knuffelen. Heel leuk om te zien”.

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is kleinschalige opvang op maat. Een uitkomst voor sommige ouders. Een deel van het sfeervolle huis in Amstelveen is echt ingericht voor de kinderen. Er staan bedjes, speelgoed en boeken. Voldoende om de kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling en fantasie. Alles is ook netjes geordend en ziet er aantrekkelijk uit.

Joke vertelt enthousiast en honderduit. Over de kinderen, het gastouderschap en het belang van structuur. “Het is belangrijk voor de kinderen dat ze weten waar ze aan toe zijn wat betreft eetmomenten en activiteiten”. Zo eten ze op gezette tijden en gaan ze iedere dag naar buiten, weer of geen weer, waar ze van alles ontdekken. Er is zelfs een stukje natuurtuin in het bijgelegen park dat Joke mag gebruiken om samen met de kinderen plantjes, bloemen en kruiden te zaaien en oogsten. De kinderen vinden het heel leuk om te zien dat er van alles uit de grond groeit. Overigens, naar buiten gaan gebeurt hoe dan ook, want Roos moet geregeld haar behoefte doen!

De KinderRijk aanpak

Na een mooie carrière als leidinggevende en trainer bij de Bijenkorf, is Joke nu alweer zeven jaar gecertificeerd gastouder. Ze geniet oprecht van de kinderen en straalt als ze over hen praat. Naast dat het voor alle partijen prettig is om de kinderen welkom te heten in huiselijke sfeer, biedt Joke ook echt de KinderRijk aanpak van opvang waarbij de pedagogiek en ontwikkeling van het kind centraal staan.

Ondertussen laten Olle en Mees mij enthousiast hun schriftjes zien met plaatjes van dieren en verhaaltjes geschreven door Joke. In de schriftjes houdt Joke dagelijks bij wat ze meemaken zodat de ouders niks hoeven te missen. De twee jongens zijn duidelijk op hun gemak, alsof ze thuis zijn. En Roos? Die ligt lekker in het kozijn van het zonnetje te genieten.

Is een gastouder iets voor jou?


Door Roxanne Morrison