Nieuws

Help mijn kind zegt nee!

“Kunnen jullie geen training geven over opvoeden?” verzucht een moeder die net verteld heeft over een weekend vol kommer en kwel. Haar dochter wil thuis haar tanden niet poetsen en het is iedere dag weer een uitdaging om haar op tijd naar het kinderdagverblijf te brengen.

“Niks helpt”, zegt ze. “Ik heb alles al geprobeerd, straffen en belonen. Ik voel me echt een slechte moeder. Ik ben het soms zo zat. Komt het wel eens voor dat ouders hun kinderen even niet leuk vinden? Dat hoor ik nooit.” Ik leef mee, want laten we eerlijk zijn, we herkennen als opvoeder deze gevoelens allemaal wel, toch?

Opvoeden is in een spiegel kijken. Je ziet altijd twee kinderen: het kind in je zelf, met de opvoeding die jezelf hebt genoten, en je eigen kind dat je zo graag goed wilt opvoeden. Goede ouder zijn, goede werknemer zijn, goed kind zijn en last but not least een goede partner zijn. Dat betekent jongleren om alle bordjes in de lucht te houden. Opvoeden heeft alles te maken met eigen idealen en verwachtingen, wat verwacht je van je kind? En durf jij als ouder fouten te maken?

Opvoeden betekent ook grenzen stellen en dat is iets anders dan straffen en belonen. Bij straffen en belonen maak je kinderen afhankelijk van regels die ze vervolgens gaan ‘ontregelen’. Kinderen zullen altijd grenzen opzoeken en als je er rekening mee houdt dat dit bij de ontwikkeling hoort, voelt het al anders. Wel is het belangrijk om adequaat te reageren, maar hoe dan?

Helaas is er geen passende sleutel, omstandigheden veranderen immers. Daarbij is het ene kind het andere niet. Een kind dat te veel regels ervaart gaat muiten en niet luisteren of is overdreven aangepast. En een grenzeloze opvoeding kan kinderen juist weer heel afhankelijk en onzeker maken.

Misschien klinkt het gek, maar grenzen stellen heeft ook te maken met los durven laten, vertrouwen hebben in je kind en duidelijke verwachtingen scheppen. Je kind vindt je nog steeds lief, zelfs als je grenzen stelt. Grenzen geven een gevoel van veiligheid. En ja, zelfs als je moe thuiskomt en geen zin hebt in een machtsstrijd, moet je proberen je verwachtingen uit te spreken en je daaraan te houden. Dit doe je door duidelijk en consequent te zijn.

Als je het de ene keer wel toelaat en de andere keer niet, dan mist het kind de houvast. “Als je nu mee naar huis gaat, krijg je op de fiets een kaasstengel”. Grote kans dat deze materiële oplossing even werkt, maar nooit voor lang. Probeer eens om duidelijk jouw verwachting uit te spreken en je daaraan te houden. Door duidelijk te zijn en ook nee te zeggen help je jouw kind om om te gaan met teleurstellingen.

Een handige tip: maak vooraf afspraken met je kind en houd het vol. Te veel uitzonderingen op de afspraak roepen grensoverschrijdend gedrag op.

Smaakt deze blog naar meer? Er is een workshop in de maak! Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Marjo Severijn
Locatiemanager KDV Binnengasthuisstraat