Buitenspeelinspiratie in de winter!

Als het koud en nat is, zijn kinderen moeilijk over te halen om naar buiten te gaan. Zonde, want de bewijslast stapelt zich op: buitenspelen in de natuur is goed voor kinderen. Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt je kind om zich te ontwikkelen. Het bevordert bijvoorbeeld de ontwikkeling van de zintuigen, maar ook op het gebied van motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit leren ze ontzettend veel. Helaas speelt maar liefst 53% van de kinderen in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten. Dus… hoe krijg je ze in de winter naar buiten? Met onderstaande buitenactiviteiten zorgen we graag voor wat inspiratie!

Sinaasappelvogelvoerhouder

In de winter is het voor vogels een stuk moelijker om voldoende voedsel te vinden. Samen met je kind kun je de vogels een handje helpen in de winter. Hoe? Maak je eigen sinaasappelvogelvoerhouder! Zo zijn jullie samen lekker creatief bezig en help je tegelijkertijd de vogels. Daarna kunnen jullie genieten van het zien en ontdekken van alle vogels in de tuin of op het balkon.

Natuur-bucketlist

Ook al is het winter, trek er op uit en ga de natuur in. Er valt genoegt te zien en te beleven. Maak een natuur-bucketlist van wat je echt wilt zien of? Edelherten spotten op de Veluwe of dichterbij huis de Schotse hooglanders in het Amsterdams bos? Trek een warme jas aan en ontdek hoe mooi de winter is. Kijk op ivn.nl/routes voor een route bij jou in de buurt. Kijk voor meer leuke tips voor je natuurbucketlist op de website van IVN Natuureducatie.

Nachtvlinders lokken

Met deze activiteit leren jullie van alles over insecten. Het is wel in het donker, dus misschien een beetje spannend… Met behulp van een (zak)lamp of met een lekker recept kun je namelijk nachtvlinders lokken!

Met een (zak)lamp

Nachtvlinders komen op licht af. Om ze goed te kunnen zien, kun je een wit laken gebruiken. Deze hang je op aan een schutting of bijvoorbeeld tussen twee palen of bomen. Schijn hier met een lamp op en wacht maar tot de vlinders komen!

Met een lekker recept

(Nacht)vlinders houden van zoetigheid. Daarom kun je een zoet receptje voor ze maken, wat je zelf met een kwast of een lepel op een boom kunt smeren. Meng de volgende ingrediënten door elkaar in een beker: (appel)stroop, jam, een kleine scheut bier, een kleine scheut wijn of vruchtenlikeur. Meng alles zo door elkaar dat het goed smeerbaar en een beetje plakkerig is. Laat het één tot twee dagen staan voordat je het gebruikt. Als het wat meer gaat gisten (rotten) komen er meer vlinders op af. Smeer je vlindermaaltijd een uur voor zondsondergang op een aantal bomen, palen of op de muur. Ga nog een keer kijken als het goed donker is, met je zaklamp. Wat zie je?

Regen tikkertje

Ook met regen is genoefg leuks te verzinnen. Verzamel vriendjes, buurtkinderen en je broertjes en zusjes. Trek je regenlaarzen aan en neem twee paraplu’s mee. Zoek een groot grasveld of plein op. Eén van de kinderen is de tikker, twee staan onder een paraplu en de rest rent rond op zoek naar een schuilplaats. Onder de paraplu ben je veilig en kan je niet getikt worden, maar let op! Er mogen maar twee kinderen onder één paraplu schuilen, komt de derde erbij, dan moet degene die het langste staat, als eerste weer de regen in… op zoek naar een nieuwe schuilplaats!

Buitenspelen bij KinderRijk

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding! Daarom gaan we bij KinderRijk ook hartje winter elke dag buitenspelen. Regenkleding en -laarzen aan en lekker naar buiten. Want wat is er lekkerder dan flink stampen in de plassen, heksensoep maken en ontdekken wat er in de winter allemaal te vinden is in de tuin? Meer weten over buitenspelen en hoe we dat bij KinderRijk doen? Lees onze blogs!