Nieuws

Blog: Zomerfeest op KDV Schweitzerlaan!

Op alle locaties van KinderRijk wordt elk jaar een zomerfeest gehouden. Aan het begin van de zomer, voordat iedereen op vakantie gaat, wordt er door de pedagogisch medewerkers van de locatie een groot feest georganiseerd. Op de Schweitzerlaan zijn de pm-ers en stagiaires al ruim van te voren bezig om het feest te organiseren. Elk jaar is er een ander thema. Alle kinderen van de vestiging zijn op het zomerfeest welkom, met hun ouders, broertjes en zusjes.

 

Ridders en prinsessen

Zomerfeest

Het thema van dit jaar was ‘ridders en prinsessen’. Op elke groep binnen de Schweitzerlaan hebben we ruim 3 weken voor het feest aan dit thema aandacht besteed. Alle kinderen (leeftijd 0-4 jaar) kwamen aan bod. De kinderen hebben hun eigen kronen of ridderhelmen geknipt en beplakt, ridderschilden gemaakt van zilverfolie en karton en deze versierd, ze hebben hoge kasteeltorens gebouwd van blokken, fantasieverhalen bedacht en gespeeld met ridderpoppetjes en paarden, we hebben boekjes gelezen, prinsessen/riddermemorie gespeeld, ons verkleed als ridders en prinsessen en nog veel meer.

KinderRijk vindt het belangrijk dat de kinderen hun eigen creativiteit en fantasieën laten zien. Wij gaan in op hun ideeën en bezigheden en stimuleren ze in hun verdere ontwikkeling. De methodieken van de pedagogen Loris Malaguzzi en Emmi Pikler, waar KinderRijk mee werkt, geven goed weer waar wij voor staan in de ontwikkeling en ontplooiing van onze kinderen.

 

Spelenderwijs leren

Ook Diana, van Speelrijk, die elke week op onze locatie komt om +activiteiten te doen, heeft veel met het thema gedaan. Verhalen verteld, boekjes gelezen en fantasiespelen gespeeld. Dansjuf Bianca, die elke week met alle (grote) kinderen komt dansen, heeft een toneelstuk voorbereid met alle kinderen. Dit toneelstuk is op het zomerfeest uitgevoerd voor alle aanwezigen. Voor de kinderen is dat een bijzonder moment. Ze hebben weken geoefend en mogen het op het feest aan iedereen laten zien. Voordat het een mooi geheel is, wordt er veel geoefend. Daar komt veel bij kijken. De kinderen hebben plezier, maar leren ook samenwerken, wachten op elkaar, luisteren naar Bianca en luisteren naar de muziek. Allemaal ontwikkelvaardigheden die ze spelenderwijs leren. Optreden voor een groot publiek is ook niet voor iedereen weggelegd, dus aangeven dat je mee wilt dansen of juist zeggen dat je het niet wilt, zijn punten die de kinderen leren.

Het zomerfeest is in eerste instantie bedoeld om elkaar in een feestelijke setting te spreken en plezier te hebben. Als pm-er heb je de tijd om met de ouders te spreken, de ouders spreken elkaar en de kinderen gaan hun gang in onze mooie natuurtuin. Ook hebben wij altijd een groot buffet, mede mogelijk gemaakt door de ouders. Ouders geven van te voren aan wat zij willen maken voor die dag en iedereen geniet mee van al het lekkers.

 

Het zomerfeest

Zomerfeest Schweitzerlaan

Om 16.00 uur kwamen de ouders de mooi versierde natuurtuin binnen, met in hun handen schalen met heerlijk eten. Sommige kinderen waren verkleed als ridders of prinsessen. Ze waren uitgelaten. Ze renden en lachten. Ook sommige pm-ers hadden zich uitgedost in mooie prinsessengewaden. De kinderen mochten zich binnen laten schminken en genoten, met hun papa en mama, van het eten en drinken.

Om 17.00 uur begon de voorstelling. Alle ouders kwamen in een grote kring op het gras staan. Ik begon te vertellen: er was eens een jarige prinses, die al haar riddervriendjes en prinsessenvriendinnetjes op haar feest wilde hebben. Alle kinderen kwamen uit een lokaal het gras op. Ze werden bij naam genoemd en kregen groot applaus. De prinses moest zich eerst mooi aankleden en haar haren kammen. De kinderen deden haar na. Daarna stapten alle ridders en prinsessen op hun paard en galoppeerden door de tuin. Ze “reden” naar het kasteel van de  prinses. Onder een aantal bogen door. Eenmaal bij het kasteel kwam er een heks en die toverde ze in slaap. Alle kinderen gingen op de grond liggen. Toen kwam er gelukkig een lieve fee langs, die alle ridders en prinsessen weer wakker maakte. Toen kon iedereen heerlijk dansen en was de voorstelling afgelopen. De kinderen hadden het super goed gedaan en kregen weer een groot applaus.

Om 17.30 uur, bijna aan het einde van het zomerfeest, kwam er nog een echte ijscoman en mochten alle kinderen een ijsje halen. Wat was het een geslaagde middag! De maandag erop kwamen er kinderen naar mij toe, om te vragen waar het zomerfeest nu gebleven was. Gelukkig doen we elke dag leuke activiteiten, maar een nieuw zomerfeest dat plannen we weer voor volgend jaar. Ik kan mij er nu alweer op verheugen.

 

Fabienne Ehrhardt
Pedagogisch medewerker KDV Schweitzerlaan