Nieuws

Blog: Zo cool is de BSO!

KinderRijk is er ook voor de grote kids! Nik Bos, pedagogisch medewerker buitenschoolse opvang, vertelt vol passie over zijn vak, de kinderen en de BSO activiteiten.

Diverse BSO teams
Het leuke van het werken op de BSO is dat de teams zijn samengesteld uit mannen en vrouwen met een diverse achtergrond. Zelf heb ik een sportachtergrond, mijn directe collega heeft de kunstacademie gedaan en anderen binnen het team hebben een technische of muzikale opleiding. Het voordeel is dat we altijd met veel leuke ideeën komen vanuit onze eigen passie of juist door onze kennis te combineren.

 

Leukste BSO activiteit
Leukste activiteit? Ik denk vaak terug aan de keer dat we waterpistolen hebben gevuld met ecoline verf en daarmee van een afstand grote doeken hebben ‘beschilderd’. De kinderen vonden dat uiteraard ook geweldig, vooral omdat ze dat thuis niet zo snel doen. Een andere ontzettend leuke activiteit was het bouwen van waterraketten. Of, hutten bouwen, vuurtje stoken… Dat kinderen dan zeggen “Dat wij dat kunnen maken is echt heel erg cool”. Daar doe je het voor.

Meer dan scheidsrechtertje 
Zelf ben ik echt een sportman en op de BSO gaat dat veel verder dan scheidsrechtertje spelen. Er komt veel pedagogisch handelen bij kijken. Dat begint al bij het maken van voetbalteams bijvoorbeeld. Dat begeleid ik heel nauwgezet zodat niemand als laatste overblijft en niet altijd dezelfde kinderen bij elkaar in het team zitten. Bij het voetballen help ik ze om conflictjes samen op te lossen, rekening te houden met leeftijds- en niveauverschil… ja, er zit meer achter een potje voetbal! Daarnaast doen we qua sport per vakantieweek echt één grote sportdag, vaak samen met Sportbedrijf Amstelveen. We bieden dan ook workshops aan, zoals freerunning, rope skipping, klimmen op een klimmuur en boksen.

Interactieve musea 
Daarnaast zijn er ook uitjes, waarbij we echt opletten of kinderen hun energie wel kwijt kunnen. We gaan niet naar het museum om rustig een schilderij te gaan bewonderen… we zoeken een museum waar kinderen met een tablet zelf op onderzoek uit kunnen, zoals bij het Eye filmmuseum. Het Joods Historisch Museum is ook super, daar kunnen de kinderen joodse muziekinstrumenten bespelen en matzes bakken.

Gezonde pizza’s maken
We doen ook veel met activiteiten met betrekking tot ons voedingsbeleid.
Samen gezonde pizza’s maken bijvoorbeeld in een kookworkshop. En, onze radijsjes uit de groentetuintjes worden inmiddels ook geoogst en lekker gegeten. Kortom, BSO is veel meer dan ‘opvang’! We dagen de kinderen uit, we stimuleren ze nieuwe dingen te ontdekken en tegelijkertijd bieden we een vertrouwde veilige omgeving.