Nieuws

Blog: Terug naar school

Het zijn weer spannende tijden op de BSO van Lieve en Mats. De vakantie is nu echt bijna ten einde en steeds meer kinderen melden zich, bruin verbrand en blonder dan ooit, bij hun groepen. Iedere dag dat onze kinderen naar de BSO gaan vragen ze zich af wie er nu weer terug van vakantie zal zijn. Je merkt echt dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes hebben gemist. En langzaamaan worden alle vriendjes en vriendinnetjes ook daadwerkelijk weer herenigd, iets dat direct moet worden gevierd met speel-, eet- of logeerafspraakjes. Ze hebben er weer zin in, dan moet ik ze nageven.

Terug naar school

Het is ook duidelijk te merken dat de routine er een beetje uit is. Normaal gesproken mengen de meeste kinderen zich zelfverzekerd en vol bravoure in de groep. Nu zie je dat hebben sommigen in de vakantieweken wat koudwatervrees ontwikkeld hebben. Bovenmatig veel gehuil bij het afscheid nemen, vastklampen aan handen of broekspijpen, het is niet makkelijk om je vanuit de veiligheid van je ouderlijk huis weer in een groep drukke en energieke kinderen te moeten bewegen.  Ik denk dat veel ouders deze dagen later dan gepland op hun werk zijn verschenen.

Je ziet het dan ook direct als iemand na de vakantie voor het eerst komt. Gelukkig is het maar kortstondig. Na welgeteld 1 dag is het zelfvertrouwen weer terug en doen de terugkomers weer verwoed mee met alle activiteiten. Dat kan ook niet anders, want er wordt zo veel georganiseerd en gedaan! Naar Jumpers, naar Hewlett Packard, pizza bakken, waterspeelactiviteiten. Ik zou, als dat praktisch mogelijk zou zijn, mij graag sterk maken voor een paar weken vakantie voor alle PM-ers zodra het schooljaar weer is begonnen. De energie waarmee zij onze kinderen van leuke dagen voorzien is jaloersmakend.

En dan is het moment eindelijk daar dat de school weer begint. Op het moment van schrijven is dat over enkele dagen. Naar een nieuwe groep, een aantal andere klasgenoten, in Mats’ geval een nieuwe juf. Het zijn niet te onderschatten spannende zaken voor de kleintjes. Ze zijn er dan ook al erg mee bezig. Dat merk je door het toenemen van het aantal vragen over het onderwerp school. Welke nieuwe kinderen komen er in de klas? Krijg ik nu ook gym van meester Neal? Denk je dat de nieuwe juf net zo aardig is als de oude? Heb je mijn broodtrommel al klaargelegd? Zitten we eigenlijk nog in hetzelfde lokaal? Mag je na de vakantie wel weer je Heelys aan?

Fijn om te zien dat de kinderen zich in hun hoofd aan het voorbereiden zijn op een nieuw schooljaar. Ze maken zelf de aanzet en het enige dat je als ouder hoeft te doen is antwoorden geven op hun vragen, ze nu en dan een beetje geruststellen en hun enthousiasme verder aanwakkeren met vooruitblikkende verhalen op het juiste moment. Iedere ouder kan dat, en ik weet ook zeker dat iedere ouder dat ook doet. Ik geniet er in ieder geval enorm van. En jullie hopelijk net zo veel als ik.

Lennart van Trigt
ouder KinderRijk