Als opvoeddeskundige krijg ik regelmatig vragen die ik graag met jullie wil delen. Want opvoeden blijft een klus en het helpt altijd om ervaringen te delen.
Babypuberen
‘Daar ligt hij dan onze zoon, 10 maanden, armen achter zijn hoofd met een ontspannen uitdrukking op zijn gezicht te slapen, ik ben verliefd. Maar dat was paar uur geleden wel anders, toen lag deze lieve slapende baby te grommen en te knorren, gooide hij zijn hoofd achterover in zijn nek en was zichtbaar en hoorbaar aan het babypuberen. Wat maakte hem zo boos? Het ging mijnheer allemaal niet snel genoeg, ik wilde zijn eten nog even af laten koelen, maar dat vond hij geen goed idee, eten is nu en niet zo meteen. Ook als hij ergens niet bij kan gooit hij zijn hoofd in de nek en briest hij. Waarom doet mijn zoontje dit?’
Eigen tempo en temperament
Gemeend kan ik zeggen: gefeliciteerd met jullie energieke zoon, die bruist van energie en meer wil kunnen dan hij kan. Vergelijk het maar met als je zelf iets op wilt hangen, je staat op je tenen te reiken maar je kan er net niet bij. Dat geeft frustratie.
Baby’s hebben hun eigen tempo en temperament, en willen vaak meer dan zij kunnen. Benoem hun frustratie en leg met engelengeduld uit dat je blaast omdat hij anders zijn mond brandt aan het nog te warme eten. Hou ook rekening met vermoeidheid. Een vermoeid kind kan nu eenmaal minder hebben en is dan ook eerder gefrustreerd. Help hem dan eindje op weg, neem het niet over, maar geef hem een zetje in de goede richting.
Een andere ervaring wil ik jullie ook niet onthouden:
Moederschap
‘Moeder worden zette mijn hele leven op de kop en dat terwijl ik nog wel pedagogiek heb gestudeerd. Rust, Reinheid, Regelmaat, Rituelen, Respect voor autonomie en Ruimte bieden. Ik weet het allemaal en vertel dit als pedagoog zeer geregeld aan aanstaande ouders. En dan hou je je eigen baby in je armen en ben je alle kennis kwijt. Huilen vind ik als ouder lastig, ik word er onrustig van, wel de borst, niet de borst, wel naar bed, niet naar bed, even wandelen? Graag je feedback.’
Vaste patronen
Een baby, een dreumes, een peuter, en ook de volwassene, blijkt uit onderzoek, hebben veel baat bij rituelen, rust en regelmaat. Hoe saai het ook klinkt, vaste patronen geven zekerheid en rust. Een baby die niet wil slapen, heeft misschien te veel omgevingsgeluiden: radio, televisie, visite, het brein is daar nog niet op afgestemd. Een baby huilt ook om prikkels af te reageren en om wensen kenbaar te maken. En huilen mag, het is de enige uitlaatklep die baby’s hebben.
Verschillende fases
Wen je baby aan vaste slaaptijden, ook al slaapt hij niet, hij rust wel. Het schema moet wel regelmatig aangepast, want kinderen gaan door verschillende fases in ontwikkeling. Zo zal het ochtendslaapje het eerste afvallen. Jong geleerd is oud gedaan, wen je kind dan ook aan eigen bed, want als ze groter worden is dat moeilijker.
Ieder kind is uniek
Kijken is iets anders dan vergelijken, vergelijk je kind dus liever niet met andere kinderen, het ene kind is het andere niet. Slaap is nodig om alle indrukken te verwerken. Hou de spelomgeving rustig, niet te veel speelgoed en tierelantijntjes. Mijd mobiles en babygyms. Een rustige speelomgeving die toch uitdaging biedt is een uitdaging op zich. Ga maar eens naar een speelgoedwinkel en kijk wat je voor speelgoed kan kopen, veel maakt geluid, batterijen, plastic en knallend van kleur. Waarom? Kijk naar je kind en vraag ook aan je pedagogisch medewerker waar hij/zij het liefst mee speelt. Ruimt thuis meteen lekker op.
Heb je ook een vraag over het opvoeden van je kind of hoe je bepaalde dingen het beste kunt aan pakken? Ik help je graag dus stel hier je vraag!
Marjo Severijn
Opvoeddeskundige KinderRijk