Nieuws

Blog: Knutselen buiten de lijntjes

Knutselen is stom. Tenminste, het is stom om bij je handje te worden gepakt zodat je het plukje watten op precies de goede plek op het voorgeknipte schaap plakt. Het is ook stom als je lekker wilt krassen en zwieren om te horen dat je binnen de lijntjes moet kleuren. Stom ook, wanneer je geen blauw mag gebruiken voor de zon. En stilzitten is ook echt niet altijd leuk.

Kinderen zijn kleine ontdekkers
Gelukkig is het bij KinderRijk niet stom. Sterker nog, bij ons is knutselen hartstikke leuk! Wij vinden namelijk dat kinderen ontdekkers zijn, die we kunnen stimuleren en uitdagen om met aangeboden materialen tot eigen kunst te komen. We stimuleren allerlei ontwikkelingsgebieden en de creatieve ontwikkeling hoort daar ook gewoon bij. Het eindproduct is daarbij niet eens zo belangrijk, het gaat om het proces! Knutselen moet creatief zijn. Geen voorgekauwde dertien in een dozijn sneeuwpopjes, paaskuikens of moederdaghartjes.

Vies worden, ja!
Ecoline-verf in waterpistolen en schieten op grote doeken op de buitenschoolse opvang? Ja, leuk! Als dreumes met de voetjes door de verf lopen en daarna over een rol behangpapier? Ja, leuk! Best een beetje vies worden van al die creatieve uitspattingen? Ja, leuk!

Van glitters tot enorme verhuisdozen
KinderRijk heeft aandacht voor de fijne en grove motoriek bij het knutselen, door materiaal aan te bieden dat vraagt om heel nauwkeurig werken of juist lekker grof. Van kleine glitters tot enorme verhuisdozen. Er is zeker ook aandacht voor materiaal, want met kosteloos materiaal, zoals flessendoppen en takken, kan je erg leuke dingen maken. Creatief zijn is ook van niets, iets kunnen maken.
De plek kan ook variëren. Gewoon op de groep of in het speciale atelier dat veel vestigingen hebben. Buiten is ook een prima locatie, met een grote behangkwast en een emmer water kan je leuk verven. Zie hoe de zon je schilderij weer laat verdwijnen!

Kijk voor inspiratie op onze Pinterest of Atelier in een Koffer, een samenwerkingspartner van KinderRijk, waar je creatieve workshops en cursussen kunt volgen.

Heb je zelf leuke ideeën? Vertel het aan de pedagogisch medewerkers van je groep!

Corina Hülsman
KinderRijk medewerker Kwaliteit