Bescherm jij je kind online net zo goed als in de werkelijkheid? Ben je je bewust van de uitdagingen en kansen die de digitale wereld ons en onze kinderen biedt?
In de parallelle workshop ‘Appen, snapchatten en swipen’, hoe begeleid ik mijn kind op de digitale snelweg?’ nemen Ivo Wouters en Wieke Heikoop van De Kinderconsument ouders mee naar de online realiteit. Tips en trucs, handige en leerzame apps en praktische adviezen van deze door KinderRijk georganiseerde thema-avond delen we hier.
1. Veiligheid
Veel ouders zijn op zoek naar concrete antwoorden wat betreft de online veiligheid van hun kinderen. Door je te verdiepen in de spelletje en apps kun je de juiste maatregelen nemen wat betreft de veiligheid. Ga ook in gesprek met je zoon of dochter over hoe je je online kunt wapenen tegen bijvoorbeeld online pesten. Vraag ook hoe sommige apps werken en wat je ermee kunt. Volwassenen zijn immers digital immigrants en hebben geen online referentiekader. Onze kinderen daarentegen, groeien op als digital natives. Leer van ze!
2. Gratis apps zijn niet altijd gratis.
Het downloaden van een gratis app gaat vaak samen met het verlenen van toegang tot de data van de telefoon. Foto’s en andere informatie wordt dan gedeeld met de appbouwer. Vaak is er ook de mogelijkheid inapp aankopen te doen en wordt er veel reclame getoond.
3. Schermtijd
Hoeveel tijd mag je kind besteden aan apps en computerspelletjes, ofwel hoeveel schermtijd spreek je af? De ene app is de andere niet. Een app waarbij een andere taal leert is weer anders dan een spelletje puur ter vermaak. Zorg voor een gezonde balans en stel geen onrealistische doelen. Schermtijd van dagelijks een uur wordt al snel overschreden en leidt tot frustratie.
4. Probeer bij te blijven met de nieuwste apps en sociale media platforms.
Je goed verplaatsen in de interesse en wereld van het kind versterkt de verbinding. Stel bijvoorbeeld een inhoudelijke vraag over een spel of app dat je kind speelt. Daarmee toon je oprechte interesse en informeer je jezelf beter over de uitdagingen en kansen dat een dergelijk spel je kind kan bieden.
5. Maak van tevoren duidelijke afspraken met je kind.
Wanneer, hoe vaak en welke apps er gespeeld mogen worden? Probeer hierbij niet altijd de tablet aan te bieden enerzijds of pertinent te weigeren anderzijds.
6. Vraag je kind welke regels hij/zij op zou stellen.
Veel kinderen weten zelf heel goed hoe ze kunnen en willen reageren online. Ze nemen gedragsregels hierin zeer serieus en zo kun je samen online normen en waarden vaststellen.
7. Kies apps en spelletjes die passen bij de leeftijd van je kind.
Let daarbij ook op de vormgeving, de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid van de app.
8. Wees je bewust van alles altijd maar delen.
Ouders die continue berichten delen, bloggen, tweeten en facebooken’ over het wel en wee van hun kinderen inclusief foto’s, filmpjes en ‘grappige’ quotes van hun kroost zijn zogenaamde ‘sharents’. Daarbij is de grens soms zoek tussen welke informatie privé is en welke openbaar. Kinderen worden volwassen en de berichten over hen blijven vindbaar. Wees je bewust van de gevolgen van alles online delen.
9. Samen met je kind
Over de veiligheid van onze online aanwezigheid is het laatste woord nog niet gezegd. Maar overleggen met je kind en samen normen en waarden vaststellen op dit gebied brengt ons een heel eind. Kinderen zijn, net als hun ouders, gek op mobieltjes, apps, computerspelletjes en social media. Feit is dat deze vormen van leer en vermaak niet zo snel zullen verdwijnen. Met deze realiteit om leren gaan is bijna een must voor zowel ouder als kind.
Lees hieronder meer over online veiligheid, tips voor leuke apps en andere veel gestelde vragen:
De beste gratis apps voor kinderen
Website De Kinderconsument
Mijn kind online
Digibewust
Wiekemedia
De workshop wordt in 2017 het Engels herhaald.
Roxanne Morrison
Medewerker KinderRijk