Blog: Hartje winter op ontdekking in de natuur!
Door het raam zie je de boomtoppen heen en weer gaan. Je hoort de wind loeien. Je zit binnen lekker warm, maar voelt gewoon dat het koud is buiten. Dat betekent koude vingers en een natte neus zodra je de deur uit stapt. Maar wat zegt je moeder nu? Of je zin hebt om naar buiten te gaan, lekker spelen of de natuur in? Ja, dag! Brrr… het is maar een paar graden boven nul, je bent toch niet gek!
Vaak is een boek of vertelplaat leidend voor een activiteit. De pedagogisch medewerker verzamelt dan materialen die passen bij het boek. Zo ook met het boek Rupsje Nooitgenoeg. Met zijn allen gaan we in een Komt dit je als ouder bekend voor? Da’s natuurlijk helemaal niet zo vreemd. Want als het koud en nat is, zijn kinderen moeilijk over te halen om naar buiten te gaan. Zonde, want de bewijslast stapelt zich op: buitenspelen in de natuur is goed voor kinderen. Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt je kind om zich te ontwikkelen. Het bevordert bijvoorbeeld de ontwikkeling van de zintuigen, maar ook op het gebied van motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit leren ze ontzettend veel. Helaas speelt maar liefst 53% van de kinderen in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten. Dus… hoe krijg je ze in de winter naar buiten?
De natuur slaapt nooit, ook niet in de winter
Eén ding staat vast: in de natuur is altijd iets te beleven. De natuur slaapt namelijk nooit. Of je nu in je eigen achtertuin bent, in het bos of langs de kust, er is altijd iets te onderzoeken of ontdekken. En dat het een beetje fris of nat is, mag de pret natuurlijk niet drukken. Sterker nog, met een goede voorbereiding heb je helemaal geen last van de kou.
Zorg in de eerste plaats voor warme kleding. Daaroverheen dan regenkleding (wist je dat er voor baby’s waterdichte kruippakken zijn en voor oudere kinderen regen-jumpsuits?) en tenslotte goede regenlaarzen. Het liefst met een duidelijk profiel, zodat je kind goed grip heeft op gladde ondergronden. Als iedereen goed is ingepakt, kan het avontuur beginnen! Hieronder hebben we wat ideeën voor jullie verzameld.
Op ontdekking
In het bos kunnen jullie heel goed op zoek gaan naar kriebelbeestjes. Want hoewel het koud is in de winter, zijn er altijd goed beschutte plekjes waar het voor de kriebelbeestjes toch aangenaam is. Til maar eens een tak van de grond of schuif wat bladeren opzij… Dan zien jullie vast allemaal kleine beestjes rondlopen. Misschien kun je ze wel natekenen!
Je kunt ook op zoek gaan naar grotere dieren, bijvoorbeeld door diersporen te zoeken in de duinen. Zou die afdruk van een vogel zijn of een groter dier? En is dat niet de afdruk van een hert? Als je voorzichtig het spoor volgt kun je het dier misschien nog tegenkomen. Let goed op of je dieren ziet, maar blijf op veilige afstand.
Natuurlijk hoef je in de natuur niet alleen naar beneden te kijken. Omdat het in de winter al vroeg donker is, is het ook de ideale periode om omhoog te kijken. Zo kun je de maan eens goed onderzoeken. De maan geeft geen licht. De zon schijnt licht op de maan en dat is het licht wat wij zien. Aan het ‘hapje schaduw’ dat je ziet als de maan niet vol is, kun je zien vanaf welke kant de zon tegen de maan schijnt. Zien jullie de kraters, droge zeeën en bergen?

In je achtertuin (of op het balkon)
Echt geen zin om op pad te gaan in de kou? Haal de natuur naar je eigen achtertuin (of balkon!). Lok bijvoorbeeld nachtvlinders. Dat kun je doen door een wit laken voor een lamp te plaatsen. De vlinders komen af op het licht en zo kunnen jullie ze eens goed bestuderen.
Jullie kunnen ook een lekkere snack maken voor de vogels. Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Je kunt dus voer op de grond gooien of op een voedertafel, maar hang ook vetbollen of andere vogelsnacks in bomen of struiken.
Wil je bijzondere vogels zoals een specht of een boomklever naar je tuin lokken? Hang dan voedsel aan een boomstam, op een rustige beschutte plek. Ook roodborstjes zoeken het liefst een beschut plekje om te eten. Een handige tip: laat bladeren op een hoop in je tuin liggen. Hier zitten insecten in waar de vogels weer van smikkelen. Zo spot je gegarandeerd de mooiste vogels in je eigen tuin!
Wat gaan jullie deze winter buiten ontdekken? Wij wensen jullie, ook hartje winter, heel veel buitenspeelplezier!
Bronnen: