Veelgestelde vragen warme maaltijden

sabine-plamper-2014-03-03-kinderrijk-mauritskade_0513

Waarom gaat KinderRijk warme lunches aanbieden op kinderdagverblijven?

Ouders en vooral niet-Nederlandse ouders, hebben hier behoefte aan blijkt uit de ouderenquête in voorjaar 2016. KinderRijk ziet een toename van het aantal internationale klanten.
Ouders wensen graag een gezond aanbod en voor alle kinderen hetzelfde.
Op KDV Wimbledonpark bieden wij nu alle dagen warm eten en ouders en pedagogisch medewerkers hebben positieve ervaringen.

KinderRijk kiest bewust voor het aanbieden van warm eten. Het past in ons voedingsbeleid (kinderen leren en interesseren om gevarieerd en gezond te eten en daarbij hun motorische vaardigheden te ontwikkelen). Alle kinderen eten hetzelfde. We willen ouders hiermee ontlasten. ’s Avonds hoef je voor je kind niet meer uitgebreid te koken, kinderen hebben immers hun portie vitamines en groentes al binnen.

Wanneer gaat KinderRijk hiermee beginnen?

2 januari 2017

Hoe vaak gaat KinderRijk dit bieden?

Drie dagen per week zorgt “Lekker en vers” voor een warme biologische, vegetarische maaltijd.
De dagen variëren. De locatiemanagers maken hiervoor een planning in overleg met de gastvrouw. Op de overige twee dagen bieden we nog steeds een broodmaaltijd, zoals je die nu gewend bent.

Wie bereidt deze maaltijden?

Lekker en Vers zorgt voor de bereiding van de maaltijden.
Ze worden opgewarmd in een hete luchtoven in het kinderdagverblijf.

Worden er veel kruiden of zout gebruikt?

Nee. Lekker en vers kookt met milde kruiden en zo min mogelijk zout. Uiteraard zijn de maaltijden wel lekker op smaak. Alle gerechten voldoen qua zoutgehalte aan de normen die zijn vastgesteld door het voedingscentrum.

Vanaf welke leeftijd biedt KinderRijk een warme lunch?

We bieden dit altijd in overleg met ouders, vanaf het moment dat een kind vaster voedsel kan eten. In de praktijk vanaf ongeveer acht maanden.

Eten de pm-ers ook mee?

De warme maaltijd is bestemd voor de kinderen. De pm-ers eten ‘pedagogisch’ mee zodat zij de kinderen hierin kunnen stimuleren.

Wat als mijn kind niet warm wil eten?

Kinderen moeten hier aan wennen. Zien eten doet (meestal) eten. We bieden bij iedere maaltijd een aanvulling, zoals rauwkost, salade, soep, couscous en eventueel ’s middags wat extra, zodat je kind altijd voldoende binnen krijgt. De pm-ers begeleiden je kind hierbij. We hebben hier al goede ervaringen mee.

Hebben ouders een keuze?

Nee, we bieden een soort warme maaltijd per keer, biologisch, vegetarisch en zonder smaakversterkers, zodat dit voor alle kinderen passend is. Lekker en Vers zorgt voor een gevarieerd aanbod. Alle kinderen eten hetzelfde. In het kinderdagverblijf hangt een overzicht met het menu voor de komende periode.
We maken alleen uitzonderingen voor kinderen met een voedingsallergie.

Mijn kind heeft een voedselallergie. Hoe weet ik zeker dat hij de juiste warme maaltijd krijgt?

Bij de eerste intake op het kinderdagverblijf worden eventuele allergieën van je kind genoteerd.  Er wordt altijd rekening gehouden met gluten- en lactose allergieën. Voor deze kinderen hebben wij een aparte volledige maaltijd.

Mijn kind is op vaste dagen op de opvang, krijgt hij dan altijd hetzelfde te eten?

Nee dat is niet het geval. KinderRijk kiest uit een zeer uitgebreid menu wat vier keer per jaar wisselt. Dat betekent dat jouw kind elke dag weer een andere lekkere maaltijd kan eten.

Wat betekent het voor mijn kind om twee keer per dag warm te eten?

Voor veel kinderen in Europa is warm eten op de dagopvang of school de normaalste zaak van de wereld. ‘s Avonds wordt er een boterham gegeten of gewoon nog een warme maaltijd. Twee warme maaltijden per dag hoeft geen probleem te zijn. Belangrijk is dat kinderen gemiddeld per dag komen aan de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Daarbij is het eten van voldoende groenten heel belangrijk. Dat bereik je makkelijker met twee keer warm eten. Door warm te eten blijft er minder ruimte over voor snoep, koek en andere tussendoortjes.

Wat als ik alle dagen warm eten wil?

KinderRijk kiest er nu voor om dit op drie wisselende dagen per week aan te bieden. De overige twee dagen bieden we een broodmaaltijd met aanvulling zoals we dat nu gewend zijn.

Moet ik hiervoor extra betalen?

Het is inbegrepen in de uurprijs 2017.