De eerste keer op het KDV

Jij gaat weer aan het werk en je kind voor het eerst naar de kinderopvang; dat is wennen voor zowel je baby als voor jou! Voor je kind is het vaak de eerste stap buiten zijn of haar vertrouwde omgeving, voor jou is het zaak opnieuw een balans te vinden tussen privé en werk.

Intake

Als alles geregeld is, heb je ter voorbereiding een intake-gesprek op de vestiging waar je kind straks heengaat. In dit gesprek maak je kennis met de pedagogisch medewerkers en leidinggevende. We bespreken de gang van zaken op de vestiging, de dagindeling en de bijzonderheden van je kind.

Wenperiode

Natuurlijk is het niet zo dat je kind van de ene op andere dag thuis verruilt voor de kinderopvang. Het is belangrijk dat je kind (en jij!) eerst even wennen aan de nieuwe situatie. Het is daarom belangrijk een zogenaamde ‘wenperiode’ te doorlopen. Zo kunnen jullie de pedagogisch medewerkers van de groep leren kennen en een basis leggen voor een goede relatie en een duurzame samenwerking. De opvang bij KinderRijk vormt immers een wezenlijk deel van de opvoeding; we hechten veel waarde aan contact en afstemming met jou. Als het gaat om het wennen sluiten we zo veel mogelijk aan bij je baby. Het ene kind voelt zich op dag één op z’n gemak en kan prima een halve dag blijven, terwijl het andere kind veel moeite heeft om te wennen aan de nieuwe gezichten en het verblijf in een groep en daarom meer tijd nodig heeft om te wennen. De pedagogisch medewerkers kijken goed wat voor je baby het beste is tijdens de eerste dagen en overleggen hierover met jou.

Afspraken die je met de pedagogisch medewerkers over de kennismakingsfase maakt worden tijdens de intake vastgelegd, maar kunnen worden bijgesteld als deze fase anders verloopt dan voorzien. Ook bij de overstap naar een andere groep binnen de vestiging wordt goed gekeken hoe de kennismakingsfase bij de overstap naar de nieuwe groep zo goed mogelijk aansluit bij dit specifieke kind. De pedagogisch medewerker van de eigen groep begeleidt het kind bij de interne overstap.

Contactmomenten

Wanneer je baby gewend is en echt meedraait in de groep, heb je vast nog veel vragen en ben je nieuwsgierig hoe het eraan toe gaat. Op de pagina’s over kinderopvang en peuteropvang lees je hoe een dag er gemiddeld uitziet. Daarnaast zijn er veel formele en informele contactmomenten waarop je met de medewerkers kunt spreken en je vragen kunt stellen!

Dagindeling

Als je ’s ochtends je kind brengt is er tijd voor een kop koffie, thee en een gesprekje. Je vertelt de medewerker wat zij moet weten over je kind, bijvoorbeeld hoe het heeft geslapen, hoe hij of zij zich voelt etc. Dit noemen we de overdracht en die is zeer waardevol voor ons.

Als alle ouders vertrokken zijn, gaan de kinderen iets eten, bijvoorbeeld fruit of een cracker. We zorgen voor gezond eten en drinken, gevarieerd en met weinig vet, suiker en zout. Bij elke maaltijd – en ook tussendoor – krijgt je kind wat te drinken, zoals water, melk of thee. We maken contact met de kinderen en ook stimuleren we de onderlinge interactie tussen de kinderen. Hierna gaan we wat actiefs doen: knutselen, zingen, puzzelen, voorlezen etc. Je kind kiest waar het zin in heeft. Er is altijd ruimte om lekker te spelen, zowel binnen of buiten.

Rond het middaguur wassen de kinderen hun handen en we gaan samen lunchen. Op drie wisselende dagen is dit een warme, biologische vegetarische lunch. Ieder kind krijgt hetzelfde bordje aangeboden. Op de twee overige dagen bieden wij een broodmaaltijd. De kinderen smeren al vanaf heel jong zelf hun brood en kiezen ze uit het aanbod. We praten, zingen, lezen voor en zorgen dat je kind plezier heeft bij elke maaltijd.

Na het eten gaan de jongste kinderen slapen. De oudere peuters kunnen meedoen aan de drie plus-activiteiten. Voor baby’s is er nu extra veel aandacht en de ruimte om ongestoord op ontdekkingsreis te gaan in de rijke speelruimte.

In de middag is weer tijd voor fruit of een cracker met wat te drinken. Daarna kan je kind buiten spelen of meedoen met een gezamenlijke activiteit, in de verschillende ruimtes van het kinderdagverblijf of op de eigen groep.

Vanaf 15.30 uur kun je je kind ophalen en vertellen onze medewerkers je hoe de dag is verlopen. Je kind toont trots zijn of haar zelfgemaakte kunstwerken en de medewerkers maken bovendien regelmatig foto’s van het proces. Je krijgt een goed beeld van wat je kind heeft beleefd.

Ieder kind kan rustig spelen (binnen of buiten), een boekje lezen of nog wat eten en drinken  totdat je het komt ophalen en de overdracht met de pedagogisch medewerker plaatsvindt.

Kom je een keer bij ons kijken?

  • Privacy

    Je contactgegevens, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres, leggen wij vast om je aanvraag te kunnen registreren en contact met je te kunnen opnemen. Deze persoonsgegevens worden niet gedeeld met partijen buiten KinderRijk. Wij bewaren deze gegevens maximaal 1 jaar. Voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens verwijzen we je naar ons privacy beleid op kinderrijk.nl/privacy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.