Nieuws

Blog: Je kind groeit bij KinderRijk, PM’ers aan het woord

Terwijl jij aan het werk bent zorgen de pedagogisch medewerkers van KinderRijk ervoor dat jouw kind zich spelenderwijs kan ontwikkelen en dat hij wordt uitgedaagd. Als je je kind komt ophalen word je tijdens de overdracht natuurlijk bijgepraat over belangrijke gebeurtenissen van die dag: heeft hij lekker gespeeld, wat heeft hij gegeten en gedronken, misschien geslapen en gepoept? Maar er gebeurt natuurlijk heel veel meer. Daarom laten we de PM’ers aan het woord over hoe zij een dag met de kinderen beleven.

Je kind groeitRuimte geven
“Kinderen groeien door ze de ruimte te geven om te spelen. Kinderen voelen intuïtief aan dat spelen goed is voor hun ontwikkeling, spelen stimuleert de cognitieve, lichamelijke en sociaal emotionele ontwikkeling. Een kind mag bij KinderRijk gewoon kind zijn.”

Bewustwording van het lichaam
“Iedere week worden er dansactiviteiten uitgevoerd die bijdragen aan de motorische ontwikkeling van de kinderen. Het blazen van blaadjes of bellen, is een goede mond oefening voor de fijne motoriek.
Het nadoen van een olifant, door grote stappen te maken, of het lopen van een dans-parcours zijn weer goed voor de grove motoriek.
Verder doen we soms yoga en ademhalingsoefeningen om te ontspannen en bewust te worden van je lichaam en de omgeving.”

Fantasie en plezier
“Door goed te kijken en te luisteren naar de kinderen kun je er ook achter komen wat de fantasie beleving is van het kind. Door bepaalde materialen aan te bieden kun je op het kind aansluiten. Zoals een kind dat kapper speelt kun je, ter stimulans, materialen aanbieden zoals een haarborstel of haarklipjes.”
“Door te observeren kun je zien waar de behoefte van het kind ligt, in welke ontwikkelingsleeftijd het kind zich bevindt en welk ontwikkelingsgebied extra stimulans nodig heeft. Als je merkt dat een driejarige bezig is met cijfers kun je hier met bepaalde ontwikkelingsspelletjes op in spelen. ”

 

meisje-geeft-voorstelling-over-sint-op-de-groep-aan-de-andere-kinderen-1 meisje-geeft-voorstelling-over-sint-op-de-groep-aan-de-andere-kinderen-5 na-de-voorstelling-doet-dit-jongetje-van-15-het-na-met-de-sint-en-americo-1

Groei op KDV Kindercampus King: meisje geeft uit zichzelf voorstelling voor kinderen van haar groep en na afloop doet jongetje van 1,5 jaar dit in zijn eentje na!


Ontdekken

“Door vragen te stellen, ze te volgen in hun gedachten, kom je achter de behoeften van kinderen. Wat voor sommigen heel spannend is, is voor anderen bekend terrein. Bijvoorbeeld een jongetje dat heel trots een slak heeft gevonden wordt geholpen door de pedagogisch medewerker. Die pakt de slak op en de andere kinderen kunnen de slak dan ook bekijken. Hieruit ontstaan hele leuke spontane gesprekken onderling en maken ze spelenderwijs kennis met de natuur.”

Conflict oplossen
“Wanneer een kind een conflict heeft met een ander kind, dan stimuleren we het kind om het zelf op te lossen. Dit doen wij door het kind te laten zeggen wat het dwars zit en zijn gevoel kenbaar te laten maken aan de ander.”

Respect; leer een kind hoe je met elkaar omgaat.”

Kinderen zien voor wie ze zijn
“Mijn bijdrage aan de groei van kinderen bij KinderRijk? Letterlijk door mijn knieën gaan voor ze, in te voelen, liefdevol vasthouden, veiligheid bieden en totale aandacht voor ze hebben gedurende mijn hele werkdag. De kinderen zien voor wie ze zijn die dag. Als ik binnenkom hang ik mijn privéleven tegelijk met mijn jas aan de kapstok. En het voelt zó goed om dit te mogen doen!”

Met dank aan de volgende KinderRijk medewerkers: Claudia, Mariëlle, Krystel, Fleur, Trifa, Lisanne, Mariska en Elsemieke van KinderRijk aan Huis.