Nieuws

Blog: Smeren, kleren, weren: alles over zonbescherming!

Baby’s en kinderen hebben een heel kwetsbare huid. Hun lichaamseigen beschermingsmechanismen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de kans op verbranding groter is dan bij volwassenen. En dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Het is dus hartstikke belangrijk om te zorgen voor goede zonbescherming. Daarom hebben we alle info en tips over zonbescherming voor je op een rij gezet.

Door verbranding van de huid wordt de kans op huidkanker groter. Een kinderhuid heeft namelijk onvoldoende tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen littekens. En deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer littekens, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen met zonbescherming. Het helpt als je het onderwerp leuk maakt voor kinderen. Knutsel bijvoorbeeld zonnetjes met ze en vertel ze over wat de zon is en wat de zon doet. Of bedenk samen een insmeerliedje om te zingen. Op die manier breng je (het belang van) zonbescherming op een leuke manier onder de aandacht. Oudere kinderen kun je zichzelf laten insmeren (natuurlijk wel even controleren voor ze naar buiten gaan). Zo maken ze van zonbescherming een gewoonte.

Maar hoe weet je nu of je voldoende aan zonbescherming doet? Het makkelijkste ezelsbruggetje: goede zonbescherming is smeren, kleren en weren!

Smeren moet een gewoonte worden

Wanneer moet je smeren? Simpel: op elk moment dat de kwetsbare huid wordt blootgesteld aan de zon. Dus niet alleen wanneer je een dagje naar het strand gaat, maar ook als je gaat wandelen of fietsen. Want ook dan vangen kinderen ongemerkt een hoop zonnestralen, zelfs wanneer het bewolkt is. Maak er dus een gewoonte van om je kind in te smeren.

Elke twee uur smeren is echt een must. Anders is je kind niet optimaal beschermd tegen de zon. Zorg er ook voor dat je na het zwemmen opnieuw smeert. En je moet zeker niet te dun smeren; de beschermingsfactor gaat dan omlaag. Als richtlijn kun je minimaal 7 theelepels per smeersessie aanhouden. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug en 2 voor benen en voeten.

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kind erop reageert. Gebruik minstens factor 30 of 50. Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.

 

Kleren zijn de ideale bescherming

Je kind goed beschermen tegen de zon, gaat verder dan alleen insmeren. Een hoedje of pet en uv-werende kleren zijn een extra bescherming. Daarbij vinden baby’s en kinderen insmeren niet altijd het leukste wat er is, terwijl juist hun huid extra kwetsbaar is. Uv-werende kleding is de ideale extra bescherming, want:

 • Het beschermt met een hoge factor, ook als de kleding nat wordt;
 • Het droogt snel en is ademend;
 • Je kunt het makkelijk uitspoelen, dat is bij katoenen shirtjes lastiger.

Een hoedje of een petje zorgen voor goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren.

Je kunt je kind ook beschermen met gewone kleding of bijvoorbeeld omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. En als gewone kleding nat wordt, houdt het minder uv-straling tegen.

Vergeet tenslotte de ogen niet. Kinderogen zijn kwetsbaar. Uv-straling kan op lange termijn schade veroorzaken. Zorg er dus voor dat ze een goede kinderzonnebril met voldoende uv-bescherming dragen. Er zijn speciale zonnebrillen met uv-bescherming voor kleine kinderen.

Weren: blijf regelmatig uit de zon

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon die zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en huidkanker kan veroorzaken. De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan je denkt. Het daarom goed om in die uren de schaduw op te zoeken. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en zorgt voor verkoeling.

Toch kun je in de schaduw ook verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Je pakt dan namelijk veel indirecte straling mee (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, houd dan in de gaten wanneer voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème. 

Tips & tricks

 • Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30;
 • Smeer je kind(eren) ’s ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken;
 • Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer je kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet;
 • Is insmeren een uitdaging? Maak van het insmeren een spelletje. Zet stipjes op armen, benen of gezicht en laat je kindje de stipjes met elkaar verbinden. Of smeer elkaar in!
 • Houd baby’s altijd uit de volle zon. Blijf  tussen 12 en 3 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst. De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten;
 • Kies voor een schaduwplek om te eten of eet even binnen tussen 12 en 15 uur;
 • Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw;
 • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
 • Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er dan wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.

Smeren, kleren en weren dus. En vergeet niet: kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld!

 

Meer informatie

Wil je meer weten over zonbescherming voor kinderen? Op de website van het KWF vind je allerlei handige info: