Nieuws

Blog: Rupsje Nooitgenoeg groeit uit tot prachtige vlinder!

Je kent hem vast wel: Rupsje Nooitgenoeg, het dappere rupsje met zijn onstilbare honger die in het boek van bladzijde naar bladzijde springt en zich een weg door alle lekkere dingen heen eet. Vervolgens ontpopt hij zich tot een prachtige vlinder die bijna wegvliegt van de laatste pagina. Het is een sprekend verhaal waar je kinderen uitstekend in kan meenemen. Het is dan ook een van de favoriete boekjes bij ons op de kinderopvanglocaties. Benieuwd hoe wij met een boek aansluiten bij de belevingswereld van kinderen? Hieronder lees je over de activiteiten die we doen rondom zo’n verhaal!

Rupsje Nooitgenoeg

Vaak is een boek of vertelplaat leidend voor een activiteit. De pedagogisch medewerker verzamelt dan materialen die passen bij het boek. Zo ook met het boek Rupsje Nooitgenoeg. Met zijn allen gaan we in een kringetje zitten en dan gaan we samen door de bladzijden van het boek heen. De pedagogisch medewerker benoemt dan dat de rups er aan de voorkant in gaat en aan de achterkant uit gaat. De kinderen kunnen dan één voor één ook helpen door een bladzijde heen te gaan. Om het nog meer betekenis te geven laten we de kinderen ook fysiek voelen hoe je ergens doorheen kan. Na het lezen van het boek leggen we bijvoorbeeld een tunnel neer en zeggen we: “Daar kun je ook doorheen, probeer maar.” We letten erop dat we de beweging dan voor- en meedoen met de kinderen. Ook vragen we: wie weet hoe een rups beweegt en kun jij dat ook nadoen? Het geeft de kinderen ruimte om even te bewegen maar ook stof tot nadenken.

Soms komen kinderen met zoveel verhalen en ideeën dat je een volledig ander pad in kan slaan. Dat is prima, want dan ligt de behoefte duidelijk ergens anders. Zo spelen we in op wat er bij de kinderen leeft.

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsenproject

In het geval van Rupsje Nooitgenoeg laten we het niet alleen bij het boekje. Van maart tot september gaan we aan de slag met een rupsenproject. We volgen de rups van klein beestje tot prachtige vlinder. Samen met de kinderen verzorgen we de rupsen. Dat is leuk op het kinderdagverblijf, maar ook voor de BSO is dit een favoriet. Wie wil er nou niet een echte vlinder op de groep? Met wat oudere kinderen kun je het proces nog beter volgen en beschrijven. Vervolgens gaan de kinderen enthousiast aan de gang met het zoeken naar informatie, een leuke aflevering van Het Klokhuis bijvoorbeeld. En hoe mooi foto’s en plaatjes van vlinders ook zijn, tegen een echte vlinder kunnen ze niet op. Het loslaten van de vlinders is natuurlijk het hoogtepunt!

Een impressie

Bij alle leeftijden proberen we aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen. In het filmpje hieronder zie je hoe we dat doen!