Nieuws

Blog: risicovol spelen en experimenteren

Pas op… die kaars op de tafel is heet! Au, au!”, zeggen we tegen onze peuters en dat is maar goed ook, want wij moeten peuters beschermen voor gevaren die zij niet zien. Maar… hoe weet jij dat een kaars te heet is? Wilde jij (net als ik) toen je iets ouder was, ondanks dat het je verteld was, daar toch echt zelf (stiekem) mee experimenteren?

Hoe dichtbij kan ik mijn hand doen, voordat het te heet wordt?
– “Auw… tot hier..”

Ik gooi er een haar in…
“Getsie, dat stinkt! Nog een keer.”

Ik druppel kaarsvet op het topje van mijn vinger.
“Oef, dat doet zeer, maar wauw!  Het wordt hard. Nu heb ik een afdruk van mijn vinger.”

Doe je voorzichtig?

Kinderen willen spannende dingen doen, ervaren, experimenteren, proberen en hiermee hun eigen grenzen ontdekken. Natuurlijk moeten wij onze kinderen beschermen en behoeden voor gevaren, maar wat is het effect op kinderen als wij hierin doorslaan? Wat gebeurt er met een kind als hij/zij steeds hoort: “Doe je voorzichtig?” En wat gebeurt er als wij ze wél spannende activiteiten laten doen wat een beetje risico met zich meebrengt? Kunnen wij onze kinderen helpen om krachtige, zelfbewuste personen te worden die eigen keuzes kunnen maken, doorzetten en risico kunnen inschatten en durven nemen?

Risicovol spelen

Absoluut! Ga naar buiten met jouw kind, ga risicovol spelen. Doe stoere en spannende dingen. Klim, speel, val en sta weer op. Krijg een keer een flinke schram of bult! Kinderen worden zich zo bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn/haar lichaam. Leer grenzen kennen en verleggen tijdens een spannend moment in het klimrek, risico’s in te schatten, onderuit te gaan, weer op te staan en opnieuw te proberen. Kinderen worden zelfredzaam en krijgen zelfvertrouwen. Dit willen we onze kinderen toch meegeven voor later? Met vallen en opstaan? Fouten maken en hiervan leren?

Kom op, papa’s en mama’s! Laat kinderen experimenteren en kijk soms even de andere kant op als jij het te spannend vindt wat jouw kind doet in de speeltuin. Zet ‘m op!

Ideeën om risicovol te spelen:
– een hut bouwen
– in bomen klimmen
– skeeleren
– stoeien
– een speer maken met een zakmes van een stok
– zagen en timmeren

Voor tips om met risicovol spelen om te gaan, verwijs ik je graag door naar deze praatjesmakers:

Voor meer informatie kun je terecht bij https://www.veiligheid.nl!

Joni de Knegt
Pedagogisch medewerker