Nieuws

Blog: Op ontdekking in de natuur

Elk jaar besteden we in het voorjaar aandacht aan het thema Groen en gezond. Dit haalt bij mij als pedagogisch medewerker meteen twee heel belangrijke punten naar boven. Namelijk buitenspelen in onze fantastische natuurtuinen én gezond eten… Deze twee punten staan ook bij KinderRijk ver bovenaan. Dagelijks buitenspelen met de kinderen, daar streven we allemaal naar. Maar je kunt buiten ook naar binnen halen. Zo hebben wij het thema Natuur nu in onze dagelijkse Speelrijk-activiteiten geïmplementeerd.

 

De natuur leren kennen

Zadenstengels makenWe laten de kinderen op de opvang op allerlei manieren kennis maken met de natuur. In januari hebben we als introductie een verhaal van Jip & Janneke over vogels gelezen. Aansluitend hebben we met kokers, pindakaas en vogelvoer lekkere “zadenstengels” voor de vogels in de kou gemaakt. Door zelf te maken, te voelen en te ervaren gaat er een nieuwe wereld open voor de kinderen. En dit soort ontdekkingstochten kun je ook heel makkelijk thuis uitproberen.

 

Autoruiten krabben

We praten over vriezen en dooien. Vooral als papa en mama de autoruiten moeten krabben voordat we naar de opvang kunnen, is een heel mooie, herkenbare situatie. We leggen ook uit wat vriezen en dooien is aan de hand van live voorbeelden. Zo begon het héél hard te hagelen. We hebben verschillende bakjes buiten neergezet en hagelstenen opgevangen. Gefascineerd stonden we naar buiten te kijken… en oh, wat voelden de hagelstenen koud aan toen we ze naar binnen haalden. Maar plotseling verdwenen de hagelstenen in het bakje en bleef er gewoon heel koud water over… Zo kun je wel heel makkelijk laten zien wat dooien is. Dit kun je thuis heel eenvoudig nadoen met een beetje hulp van de vriezer. We hebben zelfs met gekleurde ijsblokjes geverfd!

Verven met ijsblokjes

Moestuin

Op allerlei manieren kun je buiten dus naar binnen halen en je kinderen kennis laten maken met de natuur, juist ook in de winter. Toch zou het heerlijk zijn als we straks weer vaker naar buiten gaan en samen met de kinderen onze eigen moestuin weer op kunnen knappen. De zaden liggen er alweer klaar voor. Hoe leuk is het om ons eigen rauwkost zoals komkommers en worteltjes te maken? Zelf de zaden ‘verstoppen’ in de grond, water geven, te zien groeien en uiteindelijk ook zelf te kunnen gaan oogsten, schoonmaken en bereiden? Bij ons staat er elke dag diverse rauwkost op tafel, de kinderen mogen proeven wat ze willen! Dat is niet alleen denken in ‘groen’ maar ook erg leerzaam, alles proeven en ontdekken! En dat is in alle opzichten weer ‘gezond’, waarmee we op een spannende en uitdagende manier invulling geven aan dit mooie thema.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over waarom het zo belangrijk is om je kind meer te leren over de natuur en hoe je dit kunt doen? Neem eens een kijkje op onderstaande websites:

Irma Langelaan
Pedagogisch medewerker