Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het kinderbrein. Heel interessant én heel belangrijk! Maar hoe kun je deze ontwikkeling stimuleren? Wat heb je nodig om het kinderbrein uit te (blijven) dagen? En welke rol kan de opvang van je kind hierin spelen?
Onderzoeken naar het kinderbrein laten zien dat de ontwikkeling van het brein doorgaat tot ongeveer het vijfentwintigste levensjaar. De voorzijde van het brein, de prefrontale cortex, is al die jaren volop in ontwikkeling. Als je een kijkje in het brein neemt, dan zie je allerlei verbindingen tussen de verschillende hersendelen.
Verbindingen in het kinderbrein
Opvallend hierbij is dat er, met name in de eerste levensjaren, enorm veel verbindingen bijkomen. Zo rond de leeftijd van 2 à 3 jaar zijn er meer verbindingen dan bij een volwassene! Dit komt doordat vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar het aantal verbindingen weer af gaat nemen tot aan de volwassen leeftijd. Verbindingen die minder of niet efficiënt zijn worden namelijk verwijderd. Super slim dus, dat kinderbrein. Zo gaat een dreumes van een wankelend loopje met veel overbodige bewegingen naar een zekere looppas. Van uitproberen, vallen en opstaan, naar efficiëntie.
Uitdaging
Om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen, heeft het kinderbrein uitdaging nodig. Door deze uitdaging te bieden in een verrijkte omgeving, een omgeving waar ruimte is om nieuwe ervaringen op te doen, krijgt het brein hiertoe alle kans. Veel bewegen is een belangrijk onderdeel van een verrijkte omgeving. Dit zorgt ervoor dat de motorische vaardigheden (verder) ontwikkeld worden. Door de lichamelijke en motorische ontwikkeling wordt de bewegingsvrijheid van je kind groter. Zo kan je kind steeds meer van de wereld om zich heen te verkennen. En hierdoor doet het weer nieuwe ervaringen op; door te horen, zien, proeven, ruiken en voelen. Dat stimuleert ook de cognitieve ontwikkeling van je kind. Lekker veel bewegen en spelen is dus hartstikke goed.
Rijke omgeving
Om zich te kunnen ontwikkelen heeft ieder kind een veilige, plezierige en uitdagende omgeving nodig. Een omgeving waarin het kind de ruimte en de tijd krijgt om te experimenteren en dingen uit te proberen. Bij KinderRijk doen we dit door onze (buiten)ruimten met zorg in te richten, bewust spelmateriaal aan te bieden en goed te luisteren en kijken naar kinderen. Op deze wijze helpen we ieder kind stappen te maken naar volgende ontwikkelingsfasen.
Hiermee beginnen we zo vroeg mogelijk. Want bij KinderRijk krijgen alle kinderen volop de ruimte om te spelen en te bewegen, binnen én buiten. Dit gebeurt in een rijke omgeving waar baby’s zoveel mogelijk (afgeschermd) op de grond of in een ruime box gelegd worden bij het kinderdagverblijf. Voor peuters is er voldoende ruimte en gelegenheid om te kunnen rennen, klauteren, klimmen en fietsen. Aan de halve- en hele dagopvang zijn dansdocenten verbonden. Zij creëren nieuwe en uitdagende activiteiten, die beroep doen op zowel de motorische als de cognitieve vaardigheden. De oudere kinderen worden bij de buitenschoolse opvang middels materialen en spel- en sportactiviteiten uitgedaagd om zich op diverse gebieden te ontwikkelen.
Nieuwe inzichten
Natuurlijk volgen we bij KinderRijk ook het laatste nieuws met betrekking tot wetenschappelijke inzichten op de voet. Op die manier blijven we ons pedagogisch handelen continu aanscherpen. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk en belangrijk om bij te blijven. Ook als organisatie zijn we dus constant in ontwikkeling. Er is de laatste tijd veel aandacht voor het kinderbrein en de positieve invloed van spelen en bewegen hierop. Dit past perfect bij de visie van KinderRijk!
Nieuwsgierig geworden naar alle activiteiten die KinderRijk onderneemt op het gebied van spelen en bewegen? Bekijk ons pedagogisch beleid of vraag een rondleiding aan bij één van onze locaties in Amstelveen of Amsterdam. Je bent ook van harte uitgenodigd voor één van onze KinderRijk Late Night workshops, waarin we je graag meer vertellen over de ontwikkeling van kinderen. Houd hiervoor de nieuwspagina in de gaten!
Anna Jonkman
Beleidsadviseur pedagogiek