Nieuws

Blog: December-stress

Het is de tijd van Kerstmis. De dagen zijn kort. De lampen gaan vroeg aan en overal om ons heen proeven we de sprankelende sfeer van Kerstmis. De straten zijn versierd met lichtjes en in de huizen en de winkels hangt kerstversiering. Gezellig, zou je denken, maar Kerst veroorzaakt in veel gezinnen onnodige stress.

En dat terwijl de feestdagen juist leuk en ontspannen zouden moeten zijn! Makkelijker gezegd dan gedaan, want veel jonge kinderen zijn, na Sinterklaas net uitgezwaaid te hebben, moe en hangerig. En laten dit nu net de ingrediënten zijn voor een ongezellige sfeer in huis. Zonde, want volop genieten van je kinderen, familie en vrienden rond Kerstmis kan wel. Belangrijk hierin is dat kinderen betrokken worden bij deze feestelijke tijd van het jaar en jullie met elkaar toewerken naar het creëren van magische momenten die stilaan een plaats zullen krijgen in de verbeelding van je kinderen… en van jezelf!

 

Bereid ze voor

Leuke ondernemende activiteiten rondom Kerst zijn er genoeg te bedenken, zo kun je samen de kerstboom optuigen, de kerstshow bij het plaatselijke tuincentrum bezoeken, kerstkoekjes maken, receptjes uitzoeken (en proberen) voor het kerstdiner en bijvoorbeeld kerstkaarten maken en schrijven. Kinderen genieten van deze voorbereidingen en ondertussen kun jij je kind vertellen over hoe Kerst eruit gaat zien. Vertel ze waar het gevierd wordt, wat er op het menu komt te staan, wie erbij aanwezig zullen zijn, etc.. Allemaal manieren om de kinderen niet te overladen met prikkels, maar hen juist voor te bereiden en mee te nemen in wat er op hen af gaat komen.

Rustmomenten

De uiteindelijke kerstdagen zelf kunnen een paar drukke dagen zijn voor je kinderen. De uitgebreide kerstdiners met familie vergen behoorlijk wat concentratie van hen. Zorg daarom dat het ook voor kinderen gezellig blijft door rustmomenten in te plannen en speciaal aan je kinderen te denken, ook tijdens de diners. Dit kun je doen door speelgoed mee te nemen en toe te staan dat je kinderen af en toe gedurende het diner van tafel af mogen. Zo houd je het een stuk gezelliger. Voor je kind, maar ook voor jezelf.

Weg met die spanning!

Als klap op de vuurpijl sluiten we de feestelijke decembermaand af met Oud & Nieuw. Dat is vaak het feestje waar de wat oudere kinderen spanning van krijgen. Voor hen zit een groot deel van de stress in het vuurwerk met Oud & Nieuw. Houd je er niet van? Dan kun je je al lang van tevoren druk maken over de knallen. Houd je er juist wel van? Dan kun je al weken van tevoren nadenken over wat voor vuurwerk je wil kopen, hoe duur het is, hoeveel je nog moet sparen… Kortom: stress ten top!

Maak daarom bespreekbaar waar je denkt dat hun spanning vandaan komt, zodat jij ze kan begeleiden bij hun eventuele angsten. Bijvoorbeeld door af te spreken dat zij een koptelefoon met hun lievelingsmuziek mogen dragen wanneer het 00.00 uur is (en daardoor de knallen wat verdwijnen, maar de flitsen des te mooier zijn). Of maak afspraken over het bedrag en soort vuurwerk wat gekocht mag worden. Zo kun je met duidelijkheid en het wegnemen van een bepaalde druk bij je kinderen, ook deze avond gezellig afsluiten en is het zo weer januari. Waarbij je hopelijk kan terugkijken op een geslaagde decembermaand, waarin je de stress hebt kunnen reduceren en het genieten met en van elkaar op één heeft gestaan!

Alvast Sprankelende feestdagen en een Magisch 2019 gewenst!

Judith Maijenburg
Regiomanager KinderRijk