Nieuws

Blog: De taal van creativiteit

Heb je van je kind(eren) ooit een kleurplaat gekregen waarbij je dacht: ‘Prachtig, maar geen idee wat het moet voorstellen…’? Tijd om het brein open te gooien en de creatieve bril op te zetten: maak kennis met de taal van creativiteit! 

In een economie waarbij steeds nieuwe dingen worden ontdekt, innovatie de gewoonste zaak in de wereld is en creatieve ideeën niet meer dan normaal zijn, worden kinderen tegenwoordig groot gebracht. En dat is best een hele opgave! Helemaal met de gedachte dat de kinderen juist vaak wordt geleerd om letterlijk en figuurlijk binnen de lijntjes te kleuren.

De taal van creativiteit

Om kinderen op een juiste manier te ondersteunen en begeleiden in hun creativiteit maakt KinderRijk gebruik van de handvatten van filosoof Loris Malaguzzi. Deze vertrekken vanuit één kerngedachte: kinderen zijn krachtige wezens. Malaguzzi focust niet op wat jonge kinderen “nog niet” kunnen: ze kunnen nog niet lezen, niet schrijven, niet fietsen. Hij kijkt naar wat ze allemaal wél kunnen. Want kinderen kunnen ontzettend veel. Ze zijn geboren onderzoekers, nieuwsgierig en leergierig. Ze willen de wereld rondom ontdekken en begrijpen en hun eigen kennis opbouwen. Ze zijn communicatief en sociaal ingesteld en willen zich uitdrukken.

Voor Malaguzzi is het belangrijk om die kracht van kinderen niet te onderdrukken. ‘Een kind heeft honderd talen’, zegt hij. Malaguzzi beklemtoont dat volwassenen eerst en vooral naar kinderen moeten kijken en luisteren. Dan zie je hoe ze zich niet alleen uitdrukken via woorden, maar ook door te zingen, ergens heen te kruipen, te tekenen, te kleien, te spelen. Kinderen gebruiken die honderd talen ook om de wereld te onderzoeken. Denken en leren gebeurt bij hen vooral door te doen. Daarom is het belangrijk dat kinderen interessante materialen aangereikt krijgen waarmee ze zelf kunnen experimenteren.

Taal van creativiteit

100 talen in de praktijk

Bij KinderRijk krijgen de kinderen allerlei manieren en materialen aangereikt. Zo kunnen ze zich uitdrukken in dans, zand, klanken, kleuren, knutselen, voorwerpen en nog veel meer. Wij dagen de creativiteit uit door bijvoorbeeld:

  • Een wit papier aan te bieden, zodat er geen lijntjes bestaan;
  • Een werkplaats aan te bieden voor oudere kinderen;
  • Vele soorten recycle materialen waarmee gewerkt mag worden;
  • De grote natuurtuin waar de kinderen volledig kunnen ontdekken en plezier kunnen maken!

Creativiteit thuis

Het is natuurlijk niet mogelijk om alle materialen en tools van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang thuis ook in te slaan. Maar je kunt thuis natuurlijk ook van alles organiseren! Denk bijvoorbeeld aan de meest voor de hand liggende activiteiten: schilderen en knutselen. Maar ook simpele rollenspellen zoals doktertje, timmerman, politieagent of de zwaardere rollen zoals vader en moeder. Andere creatieve activiteiten kunnen zijn:

  • Met scheerschuim op een spiegel tekenen;
  • Koekjes bakken;
  • Dans;
  • Bouwen met blokken;
  • Of armbandjes maken.

Een goede site voor leuke en creatieve ideeën is Pinterest. Verder kun je de pagina Peuterleidsters volgen op Facebook voor extra inspiratie. Hier staan vaak ook simpele en leuke activiteiten op. Dus daag je kinderen en jezelf uit om buiten de lijntjes te kleuren. Want er zijn zoveel manieren en zoveel talen, dat er voor iedereen een taal is binnen creativiteit!

Valerie Liem
Pedagogisch medewerker

Meer weten over creativiteit? Lees onze eerdere blog Creativiteit is kopiëren, veranderen en combineren.