Kinderen kunnen vaak uitstekend overweg met apparaten. Maar het goed kunnen inschatten van de risico’s en online de juiste beslissingen nemen, is een stuk moeilijker. Daar hebben ze de begeleiding van hun ouders en/of andere opvoeders hard bij nodig. Mediaopvoeding vraagt dan ook om een actieve houding van ouders: meekijken, praten en uitleg geven, samen afspraken maken, weten wat je kind met media doet en ingrijpen op het moment dat er iets mis gaat. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en eigen oordeel van je kind, en uiteindelijk kun je jouw kind steeds meer loslaten.
Waardevolle toevoeging
Multimedia, waaronder gamen, internetten, lezen en tv-kijken, zijn niet langer weg te denken uit ons leven. Bij KinderRijk vinden wij het belangrijk om hier op een bewuste en verantwoorde manier mee om te gaan en zetten het daar in waar het een waardevolle toevoeging en/of ondersteuning kan zijn aan het aanbod. Het is geen vervanging voor andere (spel)activiteiten. Voor de kinderen van 0 tot 4 jaar worden multimedia, met uitzondering van lezen, niet structureel ingezet. Het gebeurt op incidentele basis en wordt goed begeleid. Het persoonlijke en sociale contact staat voorop. Voor de kinderen van 4 tot 13 jaar zijn multimedia opgenomen in het reguliere activiteitenaanbod. Naast het genieten en ontdekken van de vele mogelijkheden vinden wij het belangrijk dat de kinderen leren hoe ze multimedia op een goede manier kunnen gebruiken. Net als bij andere activiteiten wordt er over gesproken, worden er duidelijke afspraken gemaakt en regels opgesteld.
Plezier
Bij ons staat het plezier en het genieten van de mogelijkheden die multimedia bieden voorop. Naast plezier en ontspanning zien wij de positieve effecten die het kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Dit hangt onder meer af of het goed is afgestemd op de leeftijd, de ontwikkelingsfasen en belevingswereld van kinderen. Op de buitenschoolse opvang maken de medewerkers afspraken met de kinderen over de aard en duur van multimediagebruik. Onze pedagogisch medewerkers zorgen ervoor dat de afspraken worden nagekomen en leggen ze uit aan de kinderen en de ouders.
Mediawijsheid
Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan? Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op onderstaande websites vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen.
De Media Diamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Deze is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans. Bij iedere kant geeft de Media Diamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen. Zie: mediawijsheid.nl/mediadiamant/.
Andere relevante websites:
- https://www.kijkwijzer.nl – Hier kan je onder andere leeftijdsadviezen voor media (tv, film en games) opzoeken.
- gezondekinderopvang.nl – Richtlijnen mediaopvoeding, bijvoorbeeld voor beeldschermtijd per leeftijd.
- nji.nl – Hier vind je onder andere een handige Toolbox voor mediaopvoeding.
- mediasmarties.nl – Mediasmarties: de online gids bomvol recensies van kindermedia. Aanbod per leeftijd.
- kindmedia.nl en www.cinekid.nl voor bruikbare en betrouwbare apps of games.
Veel mediawijsheid gewenst!
Floor de Graaf
Pedagogisch Coach, KinderRijk